CZERNY ZOFJA.; STRASBURGER MARJA. - TEORJA PRZYRZĄDZANIA POTRAW. MATERJAŁY DLA NAUCZYCIELI GOSPODARSTWA I GOSPODYNI DOMU. KSIĄŻNICA - ATLAS, LWÓW-KRAKÓW 1936r., str. 214, [2], rycin w tekście 48;
W treści:
I. Wartość energetyczna pokarmów
II. Tłuszcze
III. Węglowodany
A. Cukry
Gotowanie cukru w wodzie
B. Skrobia
Kasze
Podprawianie zup, sosów i jarzyn
Ciasta
Chleb
C. Błonnik
IV. Pokarmy białkowe
Mleko
Jaja
Mięso
V. Substancje mineralne
A. Sole mineralne
Fosfor
Wapń
Żelazo
Jod
B. Woda
VI. Witaminy
Witamina A
Witamina D
Witamina B1
Witamina B2 (G)
Witamina C
Witamina E
Jarzyny i owoce
A. Jarzyny
ZiemniakI
Cebula, czosnek, szczypiorek i pory
Marchew
Kapusta
Sałata głowiasta
Szpinak
Jarzyny strączkowe
Kukurydza
Ogórki
Pomidory
B. Owoce
Jabłka, pomarańcze i cytryny
Banany
Jagody leśne
Orzechy i migdały
C. Rabarbar, czyli rzewień
D. Grzyby
VIII. Fermentacja w gospodarstwie octowym
A. Fermentacja alkoholowa
B. Fermentacja octowa
C. Fermentacja mlekowa
D. Fermentacja gnilna
IX. Konserwowanie produktów spożywczych
A. Środki działające fizycznie
B. Środki działające chemicznie
X. Układanie jadłospisów z zależności od różnych potrzeb życia
Zestawienia głównych posiłków dla pracownika fizycznego
Zestawienia głównych posiłków dla pracownika umysłowego
Zestawienia głównych posiłków dla dzieci
OPRAWA MIĘKKA.
STAN Dobry